Cengiz BÖLÜKBAŞI

Tarih: 09.07.2024 15:20

SEL UYARMIYOR, GELİYOR

Sel birkaç yıldır prova yapıyor Akçaabat’ta. Elbette baskın bir durum ciddi anlamda yaşanmasa da böyle bir durumun varlığı dahi tüyleri ürpertiyor. Olası bir selde Akçaabat’ı bekleyen tehlikeleri şöyle bir özetleyeyim:


AKÇAABAT’TAN

Cengiz Bölükbaşı

cengizbolukbasi@gmail.com

 

Devlet sahil yolu (D010) üzerinde taşkınların olması muhtemel, taşacak olan derelerden gelen sel suları deniz tarafına geçemez. 

Devlet sahil yolu üzerindeki Kavaklı Deresi ile Yıldızlı Deresi dahil olmak üzere su taşkınları olabilir. Söğütlü Deresi taşarsa sanayi tesisleri yine 34 yıl önce olduğu gibi su altında kalabilir. 

Bu taşkınların getirdiği çamurlu toprak, Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’nin ve Karayolları lojmanlarının girişini kapatabilir. Hatta acil girişi bile sel sularının hedefi olabilir.

Elektrik ve internet altyapısı zarar görebilir. Uzun süreli kesintiler kaçınılmaz olur. 

Taşkın korumaların ve sel tırmığının avantajları ortaya çıkacaktır. Fakat hızla gelen sel suyu üzeri kapalı olan ilçe merkezinden geçen Karantina Deresi’nin üzerindeki yapıların bir kısmını yıkabilir. 

Kanalizasyon ve temiz su hatları birbirine karışabilir. Halk sağlığı bozulabilir. 

Basit tahliye bacaları bile geçtiğimiz haftaki sağanakta dolmuş, parkeler sökülme aşamasına gelmiştir. Yağmur suyu hatlarının olmayışı, binaların balkon ve çatı akarlarının kanalizasyona akması sistemi zorlayacak ve kanalizasyon taşacaktır.

İlçemizin hızla artan ekonomik varlığı turizm altyapısının zarar görmemesi olası değil. 

Sele hazırlık yoktur. 

Altyapıyla alakalı hiçbir hazırlık yoktur. 

Eylem planı yoktur.

Bu yüzden Devlet Su İşleri, Akçaabat Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurumları ve vatandaşlar bir araya gelerek acil sel eylem planı ortaya koymalıdır. 

Elbette bu kurumların Akçaabat diye bir derdi varsa…

Akçaabat çok bürokrat yetiştirdi; son dönmede birkaçından verim alabildi.

Bazı köşe başlarında oturup elindeki yetkiyi kendi ilçesine kullanmayanların görevden alınmak üzereyken Akçaabat’ta dolaşmalarını -birçoğunun lobi yapmak için oradan oraya savrulduğunu- çok iyi bilenlerdenim. 

Lütfen artık bir şeyler yapın.

Yıkımın sonrasını temizlemek inanın daha da çok zahmetli olacak.

Akçaabat’ın gündeminden her yağış öncesi ve sonrası sel riskini ortadan kaldırtacak hamlelerin günü geldi de geçiyor bile. 

Umarım bu konudaki son yazımız olur…

Kalın sağlıcakla…


Akın HOCAOĞLU
22.07.2024 09:08:26
''Söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil'' modunda bir yazı.Hayrolsun hayrlara vesile olsun inşallah...