Huzur KORKMAZ TOPAL - Yaşam Koçu

Tarih: 20.09.2024 11:20

KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ OLUŞTURULACAK MI?

Merakımı mazur görün lütfen, 2022 yılının Haziran ayıydı sanırım.


GÖRDÜKLERİM DUYDUKLARIM

Huzur KORKMAZ TOPAL

Yaşam Koçu

huzur06peri@gmail.com

Akçaabat Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerine çarçabuk bir mesajla toplantı bilgisi verildi ve toplantıya katılanlarla bir seçim yapıp Kadın Meclisi oluşturulmaya çalışmasının ardından iki yılı aşkın bir süre geçti. Bu süre zarfında Akçaabat Kent Konseyi genel kurulunu yapıp yeni Yürütme Kurulunu oluşturdu. Bu yeni kurulun göreve başlamasının üzerinden de sanırım iki aya yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen hâlâ Kadın Meclisi için herhangi bir girişimde bulunulmadı.

Kadın Meclisi üzerinde duruyorum çünkü bu beni direkt ilgilendiriyor fakat Akçaabat Kent Konseyi Yönetmelik ve Yönergeler kitapçığında yer verildiği üzere Gençlik, çocuk ve Engelli Meclisleri için de hâlâ bir çalışma emaresi yok.

Akçaabat Kent Konseyi Çalışma Yönergesi’nin Birinci Bölümü’nün Tanımlar kısmının Meclisler maddesinde yer alan, “Akçaabat Kent Konseyi bünyesinde kadın, gençlik, çocuk ve engelliler ile başka konu ve alanlarda kurulacak ve 8. Maddedeki temsilciler ile konuyla ilgili diğer temsilcilerin içinde yer aldığı oluşumları”, aynı yönergenin İkinci Bölümü’nün Oluşumu maddesinde yer alan “Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir yaşantı, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ilkelerini hayata geçirmeyi; sivil toplumun güçlendirilmesi ile çocukların, geçlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmayı amaçlar”  ve yine İkinci Bölümün Görevleri maddesinde yer alan “Akçaabat’ta çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak.” ibarelerinin bulunmasına rağmen yönetim kurulunun bu meclislerin oluşumunu henüz gerçekleştirmemiş olması başlıbaşına bir merak konusu.

Kaldı ki, Akçaabat  Kent Konseyi Yönergesi kitapçığında bulunan ve Kadın Meclisi Çalışma Yönergesi başlığı altında yer alan Birinci Bölümün Amaç Maddesinde “Bu yönergenin amacı, kent yaşamında kadınlar için kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kadının hak ve hukukunun korunması, din, dil, ırk, kültür, sınıf, eğitim ve düşünce farkı gözetmeksizin kent içinde yaşayan tüm kadınların toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almaların sağlamak amacıyla çalışan Kadın Meclisinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir” ibaresini de yine Akçaabat Kent Konseyi dile getirmektedir. 

Bu yönerge, Kent Konseyi Genel Kurulu’nun 10.11.2018 tarihli toplantısında kabul edilerek yürürlüğe konmuştur.

Akçaabat Kent Konseyinin pek saygıdeğer Yürütme Kurulu Üyeleri, başlıkta ki sorumu yineleyerek yazımı tamamlamak istiyorum.

Akçaabat Kent Konseyi Kadın Meclisi oluşturulacak mı? 

Sevgi, saygı ve nezaketle kalın