Cengiz BÖLÜKBAŞI

Tarih: 20.08.2024 12:37

KAOS

Son dönemlerin en büyük sorunu haline gelen trafik yine can sıkmaya devam ediyor.


AKÇAABAT’TAN

Cengiz Bölükbaşı

cengizbolukbasi@gmail.com

 Lakin bu kez ondan şikâyet edenler tarafından kurallara uyulmaması sorunu körüklüyor.

Pazar yerinin olduğu alanda yıllarca bir keşmekeşliktir sürüp gidiyordu. Bu alanının yeniden yapılması ve otoparkların oluşmasıyla sorunun en aza ineceği tahmin ediliyordu, lakin olmadı. Sorunlar devam ediyor. Bu kez vatandaş otoparka girmek yerine otoparkın ağzına park edip “iki dakika sonra geliyorum” deyip yine keşmekeşliği artırıyor. Yani verilen milyonların sanki boşa gittiği gibi bir algı oluyor. Peki bunun önüne nasıl geçilebilir?

Çünkü şehirde buna benzer iki vaka daha var. Biri Ak Cami’nin yanındaki Fatih Parkı’nın altındaki otopark, diğeri de Hamamçimeni Çarşısı’nın altındaki otopark. Herhangi bir saatte gidin ortaya, iddia ediyorum, yarıdan çoğu boştur.

Elbette bunun temel bir gerekçesi var: Kamu otoritesinin yokluğu. Hukuk Fakültesi’ndeki ilk dersimizdi Hukukun Temel Kavramları. Bu derste kamu otoritesini nasıl sağlar, nasıl hukuk düzenini uygular sorularına cevap aramıştık. Cevabı elbette yaptırımdı. Yani hukuk kuralları dışına çıktığınızda karşılaşılacak olduğunuz cezaydı aslında devletin hukuk normu. Çok basit. Hata yapma, ceza yeme.

Akçaabat’ta son dönemlerde güvenlik bürokrasisi o kadar zayıf hale geldi ki, bunu daha önceden beri meslek alanım olduğu için, yani polis/adliye muhabirliği yaptığım için, daha da net gözlemleyebiliyorum.

Elbette bunun tek sorumlusu öncelikle mecliste grubu bulunmayan partiler. Sonrasında da Akçaabat’ta bulunan sivil toplum kuruluşları ve cami yaptırma dernekleri. Yani bu sorunun AK Parti, CHP, MHP ve YRP ile asla bir alakası yoktur.

Mesela bu sorunun bu kentin gelecek vizyonunu belirleyen Kent Konseyi’ndeki büyük beyler ve ağabeylerinin de sorunu değildir. Sorunun müsebbibi yukarıdaki satırlarda. 

Şimdi naçizane bu satırları okuduğunuz için bana sorduğunuzu varsayarak haddim olmayarak hatta çok da bu işlerinden anlamayaraktan birkaç çözüm önerisinde bulunacağım. Alacak olanın Ekim’e kadar yolu olsun. Almayacağa da ne etsin Kasım...

Belediye Meclisi’nde grubu bulunmayan partiler, sivil toplum kuruluşları ve cami yaptırma dernekleri Akçaabat’ta daha etkin siyaset izlerse polis ve zabıta sayısını artırabilir, Akçaabat’a bir çekici alınabilir, ceza makbuzları denen ve çok nadir karalanan o makbuzlar doldurulabilir, Belediye Encümeni bu ve benzeri işgallerin önüne geçmede rey için kurala uymayana vatandaşın yanında durmaktansa kendi gücü olan zabıtanın yanında durabilir. 

Hasılı bu ve benzeri sorunlar kamu otoritesi kullanılarak ortadan kaldırılabilir. İlçemizde bu kurullara uyacak çokça yurttaş vardır. Zira tüm yurttaşlar benim gibi parasını sever. Onu korur. Kimseye vermemek için, hele ki devlete ceza olarak vermemek için direnir.

Elbette bu sorunu yaratan mecliste gurubu bulunmayan partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve cami yaptırma derneklerine çokça haşin telefonlar açılabilir. Lakin bunlar çok kısa sürer. Şehir kaostan kurtulur.

Hasılı kelam, diyeceğim o ki, şu şehri birkaç zümrenin şerrinden korkarak yönetmeyin yahu.

Kalın sağlıcakla...

 

 

 

 

 

 

 

 


Akın HOCAOĞLU
21.08.2024 11:44:40
Satır aralarında ufak tefek dokundurmalar bulunmakla birlikte,bu sefer maksat bağcıyı dövmek değil,üzüm yemekmiş,en azından bendeniz öyle anladım... Yine de bu işlerin çözümü zordur.Zira;Üzüm üzüme baka baka kararırmış. Bazıları benim üzümüm erken kararsın diye hormon kullanıyor maalesef.....