Huzur KORKMAZ TOPAL - Yaşam Koçu

Tarih: 02.08.2024 11:49

KALİTE VE ÖZGÜVEN

Herhangi bir yerde iş yapan birini gördüğünüzde ‘kolay gelsin’ demeliyiz, sizin için bir şey yapıldığında veya herhangi bir nezaketli davranış karşısında teşekkür etmeliyiz.


GÖRDÜKLERİM DUYDUKLARIM

Huzur KORKMAZ TOPAL

Yaşam Koçu

huzur06peri@gmail.com

 

Yola gideni uğurlayıp, yoldan geleni hoş tutmalıyız.

Yatarken iyi geceler, sabah kalktığımızda günaydın demeliyiz.

Herhangi bir isteğimizi rica ile dile getirmeliyiz.

Yapılan herhangi bir hizmet karşılığında teşekkür etmeliyiz.

Hatalarımızın affı için özür dilemeliyiz.

Toplum kurallarına uymalı, sıraya girmemiz gereken yerde sıraya girmeliyiz, 

Büyüklerimize saygılı davranmalı ve küçüklerimize sevgi göstermeliyiz.

Bu ve bunun gibi davranışlar sözle öğretilemez.  Rol model olunmalıdır. Ailelerin en büyük görevi budur. 

Kalite tesadüf değildir; kaliteli insan olmak için uğraş vermeye gerek yoktur. Kalite kişiliğinize yerleşmeli. Hangi okulu bitirirseniz bitirin, hangi ülke ve şehri gezerseniz gezin, hangi kitabı okursanız okuyun, hangi çevrede dolaşırsanız dolaşın vicdan, merhamet, utanma duygularınız gelişmemişse ve algılama yeteneğiniz yoksa kaliteyi yakalayamazsınız.

Disiplinli, güzel huylu ve güzel davranışlı ebeveynler kaliteli ve kişilik sahibi bireyler yetiştirirler. 

Son zamanlarda çok duyduğum fakat göremediğim bir terimden bahsetmek istiyorum sizlere: ÖZGÜVEN. 

Nereye gitsem, kiminle görüşsem mutlaka içerisinde özgüven geçen bir sohbetle karşılaşıyorum.

“Özgüvenli çocuk yetiştirmek için çok uğraştık ama oldu vallahi.”, “Bizim çocuğun özgüveni çok yüksek.”, “Çocuk konuşmasın, cevap vermesin de özgüvensiz mi olsun?”, “Çocuğumun öz güveni kıskanılıyor.” gibi bir sürü hiçbir dayanağı olmayan abartılı söylemlerle özgüven sahibi bireyler yetiştirdiğimizi zannediyoruz. 

Kuralları hiçe sayan, büyüklerin yanında saygı sınırını aşarak her konunun içinde bulunan, şımarık hareketlerden çekinmeyen -sözde- özgüvenli bireyler yetiştiriliyor. 

Çocuğunuza öz güven kazandırmak istiyorsanız öncelikle sorumluluk vermelisiniz. Fiziksel ve ruhsal yönden geliştirmeli ve güçlendirmelisiniz. Ayakkabısını kendisi bağlamalı, giysilerini kendisi giyip çıkarmalı, yatağını toplayıp ev işlerinde yardımcı olmalı, derslerinin sorumluluğunu almalı ve okul hazırlığını tek başına yapabilmeli ki özgüveni gelişmiş bir birey olabilsin.

Korumacı ve çocuğun her işini yapan ebeveynler özgüvensiz ve hata yapmaktan korkan bireyler yetiştirmekteler. 

Sevgili okurlar, toplumumuzun kaliteli ve özgüven sahibi kişilere ihtiyacı var. Özgüveni gelişmiş sevgi, saygı ve nezaketli bireyler toplumları kalkındırır. Eğitim düzeyi yüksek gelişmiş toplumların bireyleri refah ve mutlu ortamlarda yaşamlarını idame ederler. Geleceğimizin iyileşmesi için sevgi, saygı, nezaketle bilinçlendirilmiş kişilere ihtiyacımız var. Toplumları şekillendirecek olanlar ancak ailelerdir. Ailelerimizin birlik beraberlik ve anlayışla kurulması dileğiyle. 

Sevgi, saygı ve nezaketle kalın.

 


Akın HOCAOĞLU
2.08.2024 13:44:27
''Bir gençlik aranır;zaman bendedir ve mekan bana emanettir şuurunda'' Önemli bir konuya temas ettiniz.Okurunuz çok ve özgüvenli olsun inşallah... Saygılarımla