Huzur KORKMAZ TOPAL - Yaşam Koçu

Tarih: 27.09.2024 10:54

GENÇLİK VE SPOR

“Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün her yaştaki insana ve özellikle gençlere tavsiye olarak zikrettiği bu sözü, spor yapan kişinin zihinsel olarak da sağlıklı olacağını anlatıyor.


GÖRDÜKLERİM DUYDUKLARIM

Huzur KORKMAZ TOPAL

Yaşam Koçu

huzur06peri@gmail.com

Sosyal medya kanallarından beni takip edenleriniz varsa hatırlayacaktır; geçen hafta ismini çok zor telaffuz ettiğim bir spor dalından söz etmiştim. Spor salonunun sahibi ve bu sporun Trabzon da tanınmasını ve aktif hale gelmesini sağlayan Muhammet Kara 8. yıllarına özel bir gece tertip etti. Benim de sporcu yakını olarak bulunduğum geceye Trabzon Gençlik İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, gecenin sponsorluğunu üstlenen Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Trabzon Eczacı Odası Başkanı Özlem Uğurbaş Arslan ile Doç. Dr. Samet Zengin gibi spor dostu, sporla ilgili kişiler katılım sağladılar.

Bu tür gecelerin düzenlenmesi ve spor konusunun gündeme gelmesi aslında sağlıklı nesillerin gelişimi ve sağlıklı toplumların oluşumu için oldukça önem taşımaktadır. 

Bir kişinin mücadelenin içinde olması, mücadele etmenin gücünü ve başarı ile başarısızlığın aynı hizada ilerlediğinin görülmesi, gençlerin günümüzün illeti telefon bağımlılığından korunması, bedensel faaliyetlerle kendini geliştirmesi ve ahlaklı bir toplumun oluşumu için sporla uğraşmak faydalı bir aktivitedir.

O gecede çok güzel bir farkındalığa erişmenin huzurunu da yaşamaktayım. Sporla ilgili gençler, o her girdikleri yerde ellerinden telefonu bırakmayan, kendilerini öne çıkarmak için poz poz fotoğraf çekip sosyal medyalarında paylaşan ve takip edilmek uğruna ahlaki kurallardan uzaklaşan gençlere hiç benzemiyorlar. 

Yaklaşık 4 saat kadar süren gecede anı biriktirmek için fotoğraf çeken aileleri saymazsak eline telefonu alarak kendini sosyal medyada göstermek peşinde olan bir tek gence ve çocuğa rastlamadım. Bu da bize, bir uğraşısı olan çocuğun sosyal medya kullanımının azaldığını gösteren bir örnektir. 

Çocuklarınızı sosyal medyadan, telefon ve bilgisayardan kurtarmak istiyorsanız, çocuğunuzu ilgi alanına göre spor, müzik, tiyatro vb gibi eğitici ve öğretici aktivitelere yönlendirebilirsiniz.

Dans, akrobasi, müzik ve maneviyat unsurlarını içeren bir Brezilya dövüş sanatı olarak bilinen Capoira sporunu Trabzon’a getiren ve burada tanınmasını sağlayan Muhammet Karal tarafından kurulan Trabzon Capoira Akademi, iki şubesi ile bu alanda hizmet veren Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek akademisi. 

Capoira müzik eşliğinde, saldırı ve savunma kavramları temel alınarak oynanıyormuş. Bu oyunda rakipler birbirlerine ağırlıklı olarak zihinsel ve bunun yanında fiziksel üstünlük sağlamaya çalışırlarmış.

Bence spor galip gelmek için değil, yaşamın her dalında mücadeleyi kabullenmek için yapılmalı.

Sevgi, saygı ve nezaketle kalın...