Huzur KORKMAZ TOPAL - Yaşam Koçu

Tarih: 07.06.2024 13:36

AİLE VE GENÇLER

Hayat boyu hep bir sınava tabi tutuluyoruz. İnsanlık sınavı, annelik- babalık, evlatlık-kardeşlik, eşlik-arkadaşlık sınavları gibi. Bu sınavlar bizi biz yapan, bize değer katan sınavlar.


GÖRDÜKLERİM DUYDUKLARIM

Huzur KORKMAZ TOPAL

Yaşam Koçu

huzur06peri@gmail.com

 

Bir de kariyer sınavlarımız var ki, onlar da bizim geleceğimizi garantiye alma ve meslek edinme sınavlarımız. İnsanlık sınavına iyi bir şekilde hazırlanan çocuklarımızın aslında bu sınavlar için yapması gereken şey sadece ve sadece eğitim hayatlarını ciddiye alarak, düzenli bir şekilde okuluna gidip gelmek. Hedefini belirleyen bir birey yapması gerekeni de biliyor demektir. 

Sevgili gençler!.. Hedeflerinizi, geleceğinizi düşünerek belirleyebilirsiniz. Gelecekte nerede yaşamak istiyorsunuz, hangi işi yapmak istiyorsunuz, kimlerle hayatınızı geçirmek istiyorsunuz, bu hayata ulaşmak için neler yapmalısınız? Bu soruları kendinize sorarak başlayın.

Belki doğduğunuz ev kaderinizdir fakat yüce Rabbim hepimize akıl ve fikir verdi. Bunları kullanarak geleceğinize yön vermek sizlerin elinizde.

Geçenlerde iki kişi arasında bir konuşmaya şahitlik ettim.

Taraflardan biri iki evladı olan ve her imkanını onların gönüllerini hoş etmek için çalışıp çabalayan bir baba, diğeri ise güzel bir üniversiteyi tam burslu kazanmış bir üniversite öğrencisi. Baba olan taraf üniversite öğrencisinden, çocuklarına tavsiyede bulunmasını ve onun gibi iyi bir öğrenci olması için örnek teşkil etmesini istiyor. Öğrenci olan taraf ise onların motivasyona ihtiyacı olduğunu savunarak, “Ben yaşamak istemediğim bir şehirde doğdum. Hangi şehirde yaşamak istediğimi belirledim. Doğduğum şehirde yaşamamak için kendime hedef koydum, bu hedef doğrultusunda çalıştım ve istediğim şehrin güzel üniversitelerinden birinde okumaya hak kazandım. Benim hedefimi belirlemem için bir amacım vardı. İstediğim şehirde ve istediğim bir üniversitede okumak. Bunun için çalışıp çabaladım. Sizin çocuklarınız istedikleri şehirde, istedikleri ortamlarda yaşamış olmanın amaçsızlığını yaşıyor olabilirler.” şeklinde konuşarak hedefe ulaşmanın en belirgin yolunun istemek olduğunu öyle güzel anlattı ki kalkıp yanaklarından öpesim geldi. 

Sevgili gençler!.. Eğitim hayatınızın en önemli ve en zor sınavlarından biri olan üniversiteye yerleşme sınavına bu hafta sonu gireceksiniz. Her birinize ayrı ayrı başarı diliyorum. Başarmak, başarısızlığın armağanıdır; bu sınava girecek olan tüm gençlere başarılar dilerim. Allah yolunuzu bahtınızı açık eylesin.

Sevgili ebeveyn ve yakın akrabalar!.. Çocuklarımız bugüne kadar ununu eledi eleğini asmaya hazır. Yapacaklarını yaptılar, emeklerinin ve çalışmalarının semeresini hafta sonu alacaklar. Sizlere bir uzman ve anne gözüyle şunları söylemek istiyorum: Bugünden itibaren sınav sözcüğünü dilinizden uzaklaştırmaya çalışın. O çok sevecen ve iyi niyetli akraba, eş, dost ve yakınların da çocuklarımıza başarılar dileme mesajlarına sizler karşılık vermeye çalışın lütfen. Bu saatten sonra çocuklara başarı dilemek onların heyecanını arttırmaktan başka bir işe yaramıyor. 

Sevgi, saygı ve nezaketle kalın…