Huzur KORKMAZ TOPAL - Yaşam Koçu

Tarih: 23.08.2024 12:09

BÜYÜKLERDEN ÖĞRENİLİR

1968 yılında doğdum. O yıllarda doğan çocuklar gerçekten şanslılardı; ben de şanslıyım.


GÖRDÜKLERİM DUYDUKLARIM

Huzur KORKMAZ TOPAL

Yaşam Koçu

huzur06peri@gmail.com

Bizler merhametli çocuklardık, sevgiyi, saygıyı, nezaketi evlerimizde gördük. Değer görüp görünür olduk. Büyüklerimiz, ebeveynlerimiz çok şeyi bizlere söyleyerek değil göstererek öğrettiler.

Büyüklere saygı göstermeyi büyüklerimizden gördük, küçüklerimizi sevmeyi ve şefkat göstermeyi büyüklerimizden gördük. 

Adil olmayı büyüklerimizden gördük, dürüstlüğü büyüklerimizden gördük. 

Mevkiye makama değil insanlığa değer vermeyi büyüklerimizden gördük. 

Selamlaşmanın güzelliğini, yardımlaşmanın erdemini büyüklerimizden gördük.

İnsanların eksiklerini görmeyip onlarla alay etmemeyi, fiziksel değişiklikleri nedeniyle dalga geçmemeyi, insanların kusurlarını yüzlerine vurmamayı büyüklerimizden gördük. 

Farklı fikirlere saygı göstermeyi, karşımızdakini aşağılamadan fikrimizi söylemeyi, aldığımız her hizmet karşılığında teşekkür etmeyi, isteklerimizi rica ile dile getirmeyi, hata yaptığımızda özür dilemeyi büyüklerimizden öğrendik.

Eylül ayı yaklaşmakta. Okullar açılacak. Her evden ayrı ayrı yetişmiş ayrı ayrı kültüre sahip ayrı ayrı beceriye sahip ve ayrı ayrı duygulara sahip çocuklar bir araya gelecekler bu okullarda. Ebeveynler olarak üzerinize düşen en büyük görev çocuklarınızı toplum içinde nasıl davranmaları gerektiğini öğreterek okula göndermek olmalı.

Çocuklarınıza herkesin farklı dış görünüşü ve farklı aile yapısı olduğunu anlatarak, hiç kimsenin dış görünüşü ile dalga geçmemeleri gerektiğini, ayrı zevk ve aile yapıları nedeniyle kimseyi aşağılamaya hakkının olmadığını ve saygının her şeyden önde geldiğini öğreterek okula göndermelisiniz.

Eski bir okul eşyası ile okula gidilebileceğini, gözlük takmanın veya kilolu olmanın alay edilecek bir şey olmadığını, alay konusu olmanın insana acı verdiğini ve hiç kimsenin hiç kimseden daha üstün tutulmaması gerektiğini öğreterek okula göndermelisiniz. 

Toplu kullanmak zorunda oldukları tuvalet, koridor, okul bahçesi ve kantinde ne şekilde hareket etmesi gerektiğini öğreterek okula göndermelisiniz.

Okula girip çıkarken koşmadan, başkalarının da olduğunu düşünerek sakin bir şekilde ve yol vererek yürümeleri gerektiğini öğretmelisiniz. Tuvalette ve kantinde sıraya girilmesi gerektiğini çok acil bir durumda ise sıradakilerden izin isteyerek öne geçebileceklerini öğretmelisiniz.

Tuvaletten çıkarken mutlaka üstünü başını toparlayıp sifonu çekmesi gerektiğini ve ellerini sabunla iyi bir şekilde yıkamasını öğretmelisiniz.

Özgüvenli çocuk yetiştirmek adına şımarık ve ukala çocuklar yetiştirdiğinizi biliyor musunuz? Özgüvenli çocuk kendi işini kendi yapabilme becerisine sahip olan ve hareketleriyle örnek davranış sergileyebilen çocuktur. 

Çocuklarınızı okula hazırlarken, kendi ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılayabilmelerini, karşısındakilere saygılı davranarak kurallara uymalarını öğretmelisiniz. 

Kullandığı eşyaların yeniliği, okuduğu kitabın kuşe kâğıt olması veya yediği yemeğin pahalı ve farklı olması çocuğunuzu başarıya götürmez. 

Başarı; mütevazı ve terbiyeli, sorumluluk alan, verilen görevi elinden geldiğince kendisi yapabilen ve insanların duygularına önem gösteren kişilerin ulaşabilecekleri bir kavramdır.

Başarılı ve toplumda yeri olan bireyler yetiştirmek istiyorsanız yazdıklarıma biraz kulak vermemiz sizin için güzel sonuçlar doğuracaktır.

Sevgi, saygı ve nezaketle kalın.