Tarih: 12.01.2024 11:52

UNESCO, "EBELİK" MESLEĞİNİ SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS DEĞERLER LİSTESİNE EKLEDİ

Facebook Twitter Linked-in

 

Doç. Dr. Aktaş, gerçekleştirilen söyleşi programında ebelik mesleğinin eğitim sürecini ve UNESCO tarafından koruma altına alınmasını anlattı.

Ebelik mesleği hakkında bilgi veren Doç. Dr. Songül Aktaş, Türkiye'de ebelik eğitiminin Cumhuriyet dönemi öncesinde ilkokul sonrasında başladığını, Cumhuriyet döneminden sonra ortaokul sonrasında, 1978'den itibaren ise Sağlık Meslek Liseleri tarafından verildiğini belirtti. Aktaş, ilk kez 1996'da lisans programının, 2003'te lisansüstü programının, 2013'te ise doktora programının eğitime başladığını ifade etti.

UNESCO'nun ebelik mesleğini Somut Olmayan Kültürel Değerler Miras Listesi'ne almasına dikkat çeken Aktaş, bu kararın Almanya, Kazakistan, Kıbrıs gibi ülkelerin destekleriyle gerçekleştiğini vurguladı. Somut Olmayan Kültürel Değerler Miras Listesi'nin, mesleğe özgü bilgi, beceri ve kültür birikimini ortaya koyduğunu belirten Aktaş, ebeliğin bu değerleri taşıyan ve yaşayan bir hazinedir dedi.

Ebeliğin güven esaslı bir meslek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Songül Aktaş, ebelikte bilime dayalı akıl, el becerisi ve kalp gibi üç önemli bileşen bulunduğunu söyledi. Bu bileşenlerin ebeliği, toplumda güven esaslı bir meslek haline getirdiğini ifade etti.

UNESCO'nun bu kararıyla ebeliğin kültürel miras olarak kabul edilmesinin, mesleğin gelecek nesillere aktarılması ve korunması açısından önemli bir adım olduğunu belirten Aktaş, ebeliğin bilim, sanat, ruh ve etik değerlerle temellenmiş bir sağlık disiplini olduğunu vurgulayarak, toplumda güven esaslı bir meslek olduğunu sözlerine ekledi.

HABER: SEFA AYYILDIZ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —