Kaplan, Karadeniz bölgesinde önemli bir tarımsal ürün olan kivinin yaz budama sürecini detaylı bir şekilde açıkladı. Yaz budamasının, bitkinin gelişimini ve meyve kalitesini artırmak için kritik bir rol oynadığını belirtti. Kaplan, budamanın bitkinin su kaybını en aza indirerek strese girmesini engellediğini ve meyve seyreltme işlemiyle kaliteli meyvelerin elde edilmesinin sağlandığını vurguladı.
Ayrıca Kaplan, meyve seyreltmesinin önemini de vurgulayarak, kivilerde meyve dökümlerinin hastalık ve zararlılardan kaynaklanmadığını belirtti. Meyve seyreltmesinin erken başlanması durumunda meyvelerin daha iri ve kaliteli olacağını ifade etti.
Son olarak Kaplan, yaz ve kış budamalarında dengeli bir şekilde budama yapılmasının ve meyve yüklemesinin ağaçların uzun ömürlü ve verimli kalmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.
HABER:İSMAİL HAKKI ŞENTÜRK