Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, fındık üreticilerine Kasım ayı için önemli uyarılarda bulundu. Eyüpoğlu, Ziraat Mühendislerinin arazide yapacakları kontrollerle yanlış uygulamaları tespit edip, doğru yöntemler hakkında bilgilendirme yapacaklarını belirtti. Özellikle fındık bahçelerinde kış öncesi yapılacak bakım ve besleme işlemlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Eyüpoğlu, üreticilerin ziraat mühendislerinin önerilerine uymalarını önerdi.
TOPRAK ANALİZİNE ÖNEM VERİN
Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki, bitki besleme işlemi öncesinde toprak analizi yapılması gerektiğini belirtti. Baki, “Bitki besleme yapmadan önce toprakta var olan bitki besin elementlerini, topak organik madde içeriğini ve pH vb. durumunu bilmemiz gerekir. Aksi durumda gereksiz gübreleme ile hem bitkiye hem toprağa hem de kesemize zarar vermiş oluruz. Öncelikle, toprak numunesi alımı yapılmalı ve çıkacak tahlil sonuçlarına göre, yanmış hayvan gübresi kullanılmalıdır. Kireç ya da kükürt uygulaması yapılmalı. Bu uygulamadan 1 ay sonra TSP ya da %18-46 DAP gübresi uygulanmalıdır. Gübreleme, kireçleme ve diğer besin elementleri uygulamasında broşürdeki örnekleri dikkate alarak yapılmasını tavsiye ederiz.” dedi.
TOPRAK ÖRNEĞİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Toprak örneği alınırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar şu şekilde:
• Toprak örneği, bahçeyi doğru şekilde temsil etmelidir. Eğim, yükseklik, drenaj gibi faktörler göz önünde bulundurularak, farklı bölgelerden örnek alınmalıdır.
• Çit kenarı, yol kenarı gibi yerlerden örnek alınmamalıdır.
• Toprak örnekleri köklerin yayıldığı yerlerden, 60-70 cm uzağından alınmalıdır.
TOPRAK ANALİZİ İÇİN SON TARİH ARALIK SONU
Toprak analizi, fındık üreticilerinin gübreleme işlemlerini doğru yapabilmesi için büyük önem taşıyor. Baki, analizlerin 2023 yılı sonuna kadar yapılması gerektiğini, çünkü yılbaşı itibariyle analiz ücretlerinin artacağına dikkat çekti. Analiz ücreti, şu anda numune başına 90 TL olup, önümüzdeki dönemde %50'ye varan bir zam öngörülüyor.
FINDIK BAHÇELERİNDE KASIM AYI BAKIMI
Tarımsal Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir, fındık bahçelerinde Kasım ayında yapılması gereken bakım işlemleri hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Özdemir, şunları söyledi:
• Fındık dallarının kesimi yapılmalı, özellikle hastalıklı ve zarar görmüş dallar kesilmelidir. Fındık bahçesinde ideal olarak her ocakta 6-8 dal bulunmalıdır.
• Dalkıran zararı tespit edilen dallar kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
• Yaprak dökümünün %70’ine ulaştığı dönemde, fındık dallarına bordo bulamacı uygulanmalıdır. 20 gün sonra ise ikinci bir uygulama yapılmalıdır.
• Ayrıca, kahverengi kokarca zararlısıyla kültürel mücadele yapılmalı ve zararlılar imha edilmelidir.
Akçaabat Ziraat Odası, her zaman üreticilerin yanında olduklarını belirterek, Ziraat Mühendislerinin fındık üreticilerinin karşılaştığı tarımsal sorunlarla ilgili yardımcı olacağını ve doğru uygulamalar hakkında sürekli bilgilendirme yapacaklarını ifade etti.