1910 yılında inşa edilen tarihi yapının çevresindeki yeşil alana yerleştirilen trafo, sadece çevreyi olumsuz etkilemekle kalmadı, aynı zamanda caminin görsel bütünlüğünü de ciddi şekilde zedeledi. Bilindiği üzere, bu alandaki ağaçlar, trafo kurulumu için kesilmiş ve bu durum mahalle sakinleri tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Şimdi ise, caminin hemen yanı başına yerleştirilen bu yapının, caminin tarihi dokusuna uygun olmadığı görülüyor.
CAMİNİN GÖRSEL BÜTÜNLÜĞÜNE DARBE
Tarihi Yeni Camii ve çevresi, Akçaabat’ın kültürel mirasının en değerli parçalarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak, caminin yakın çevresine yerleştirilen trafo, sadece estetik açıdan büyük bir rahatsızlık yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda bu alandaki doğal yaşamın da daralmasına neden oluyor. Yeşil alanın üzerini kaplayan bu yapı, camiye adeta ‘gölge’ düşürüyor. Bu durum, mahalle sakinlerinin tepkisini çekiyor.
ANITLAR KURULU VE İZİN KARARLARI
Trafonun tarihi caminin hemen yanında konumlandırılması, Anıtlar Kurulu’nun nasıl bir onay verdiği ve bu izin sürecinin nasıl ilerlediği konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Akçaabat Belediyesi ise her fırsatta Tarihi Orta Mahalle ile övünse de tarihi mirasa zarar veren bir yapıya izin vermesi hem yönetimin hem de ilgili kurulların konuya olan duyarlılığına dair soru işaretleri yaratıyor.
TARİHİ YAPILARA DUYARLI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Tarihi yapılar ve çevrelerinin korunması, kültürel mirasın geleceğe aktarılması açısından büyük önem taşırken, Yeni Camii örneği, modern yapılarla tarihi yapılar arasındaki uyumun sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Trafonun yeraltına alınması, bu tür projelerde uygulanabilecek estetik ve çevresel açıdan daha hassas bir çözüm olabilirdi.