10246,36%0,20
40,26% 0,13
46,82% 0,31
4318,68% 0,51
6902,17% 0,00
Roman Mekânına Yolculuk
Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali (UTEF) kapsamında “Yol ve Mekân” temasıyla edebiyat programları düzenlenmeye devam ediyor.
UTEF; 2017 yılında Trabzon Büyükşehir, Akçaabat, Ortahisar, Sürmene ve Vakfıkebir Belediyeleri ile Gürcistan, İran ve Rusya Başkonsoloslukları, KTÜ, Avrasya Üniversitesi ile Karadeniz Yazarlar Birliği Derneği, Trabzon Yazarlar Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi’nin oluşturduğu “Trabzon Yazar Dernekleri Plâtformu” tarafından koordine ediliyor.
23 Nisan 2017’de Ortahisar’da Türk Edebiyatı, 24 Nisan’da Vakfıkebir’de İran Edebiyatı, 25 Nisan’da Sürmene’de Gürcü Edebiyatı, 26 Nisan 2017 günü Akçaabat’ta ise Azerbaycan Edebiyatı konu edildi. Yazarlar, yayıncılar, okurların katıldığı edebi söyleşiler, paneller ve imza günleri düzenlendi.
UTEF 2017’nin son etkinliği 20 Eylül-17 Ekim 2017 tarih aralığında yapılacak olan “Roman Mekânına Yolculuk” etkinliği de gerçekleştirilmeye başlandı.
Mekânları Akçaabat, Bursa, Giresun, İstanbul, Ordu, Ortahisar, Tonya olan Vargit romanının kahramanlarından birçoğu ise gerçek karakterler. Baş kahramanı Akçaabat’ta 1914 yılında doğmuş, Ortahisar’da yaşamış ve Akçaabat’ta vefat etmiş.
Etkinlikle ilgili olarak Karadeniz yazarlar Birliği Genel başkanı ve UTEF Genel Direktörü Esma Âlâ Türkmen gazetemize şu açıklamayı yaptı:
“UTEF, “tanımak ve tanıtmak” ilkesiyle, uluslararası ve şehirlerarası kültür turizmine zemin hazırlayarak farkındalık yaratmayı hedefliyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesinin katkılarıyla başlayan etkinliğin ilk gününde UTEF-2014’e de ev sahipliği yapan Tonya'daydık. Romana ismini veren Vargit çiçeklerini Kadıralak Yaylasında bulduk. Roman mekânı olan Tonyalılar, UTEF’in misafirlerini, içtenlikle ağırladı. İlçesinin kültür ve turizmini tanıtmayı amaç edinen Sayın Osman Beşel başta olmak üzere Tonyalılara, UTEF’in son etkinliğine ve katılımcılarına gösterdikleri ilgi için sonsuz teşekkürler.
Vargit romanının mekânı Tonya’dan Kadıralak Yaylasına çıkarken verdiğimiz molalarda Tonya’yı kuşbakışı seyrettik. Sayın Başkan Osman Beşel, “Yaylaların gerçek sahipleri ineklerdir,” demişti. Yolda, onları, köye dönüş yolculuğuna çıkaran yaylacılarla karşılaştık. Okurları bilmem ama yağ-peynir-yoğurdu ile ünlenen meşhur Tonya sütünün göz alabildiğine uzanan kaynağı otlaklarına bakarken; kahramanımın, ta ötelerdeki çamların arasından çıkarak, atının üzerinde dört nala gelişini hayal ettim. Daha birçok anısı geldi gözümün önüne tabi...
22.09.2017 günü, UTEF etkinliğinin ikinci durağı, romanda ismi "Armenik Dağı" olarak geçen Armelit'ti. Sayın Haydar Gedikoğlu’nu, bu durakta saygıyla andığımın bilinmesini isterim. 2002 yılında yazdıklarımı okuduğunda, bana; “Bu bir roman, bastır bunu kızım. Fakat şu Armenik’i biraz daha yaz! Okurken kendimi orada htim,” demişti.
Çocukluğumun Trabzon-İstanbul güzergâhındaki Armelit yolu, biraz genişletilmiş olsa da, ekip arkadaşlarımla, önümüzden geçen kamyonun, dönemeçlerden birinde yola sığma ve tutunma gayretine tanık olduk... Bize temiz havasını, yemyeşil doğasını, meyvelerinin tadını sundu Armelit.
Armelitlilerin ve onu “Armenik” olarak bilen Trabzonluların anılarını Armelit’te dinlemek ayrıcalıktı. Tahta otobüslerin acı-tatlı anılarını anlattı başta Sayın Ertuğrul Öztürk. Devrilen kamyonun kasasının köy delikanlılarına narenciye deposu gibi hizmet verdiğinden bahsedildi. Rizeli sahibinin boş kamyonetine, aylar sonra nasıl sevinçle kavuştuğu anlatıldı.
Vargit’i, Armenik’inde okumak isteyenler için imzaladım. Sayın Murat Akyol, Armelit’in basına yansıyan alıntılarını ve anılarını sundu bize.
Tonya Belediye Başkanımız Sayın Osman Beşel gibi Keşap Belediye Başkanı Sayın Mehmet Emür’ü de makamında ziyaret etmiştik. Sayın Başkan, etkinliğin yapıldığı Armelit dinlenme tesisindeki kır bahçesinde de bizimleydi. Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivalinin yolcularına gösterdikleri ilgi için Sayın Emür’e, UTEF organizasyonu adına teşekkür ediyorum.
UTEF-2017’nin konuk yazarı Sayın Murat Akyol, aynı zamanda aylar öncesinden plânlanan bu seyahattin organizatörü ve rehberiydi; kendisine ve güler yüzlü, gayretli ekibine; etkinliğe katılan Giresunlu yazar, şair ve sanatseverlere; bilhassa da bizleri ilgi ile karşılayan tüm Armelitlilere misafirperverliklerinden dolayı sonsuz teşekkürler...
Aralarında Trabzon Yazar Dernekleri Plâtformu yazarlarının da olduğu Vargit romanı okurları, UTEF’in “roman mekânına yolculuğu” kapsamında 12 Ekim’de Vargit’in mekânı olan İstanbul'da olacaklar. Sonra Bursa'da, sonra Ortahisar'da, sonra Akçaabat'ta... Roman mekânlarını gözlemlemekle kalmayacak, roman kahramanlarını ziyaret edeceğiz.
UTEF, ilkesi “tanımak ve tanıtmak” olan bir organizasyon. “Roman Mekânına Yolculuk” etkinliği ile bu ilkenin özünü yakaladığımıza inanıyorum.