Başkan Kaya, çok yakında hizmete girecek olan Kent Lokantası ile ilgili açıklamalarda bulundu, ayrıca e-belediyecilik ve akıllı kent sistemlerinin kullanılmayışı sebebiyle belediyenin uğradığı vergi kaybını dile getirdi, zarar eden belediye iştiraklerinden örnekler verdi.
BELEDİYENİN MAYIS AYI FAALİYETLERİ ANLATILDI
Toplantının açılışında Belediyenin mayıs ayı faaliyetleriyle ilgili Meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Kaya, daha sonra Meclis üyelerine gündem dışı söz verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Zeki Kavanoz, yeni dönemde rutin belediyecilik çalışmaları dışında herhangi bir hizmet yapılmadığını söyledi ve basına yansıyan 815 milyon TL’lik vergi kaybıyla ilgili bilgi istedi.
Bunun üzerine Başkan Kaya, şu açıklamalarda bulundu.
2 AYLIK BİR BELEDİYEYİZ, YAKINDA ÇOK GÜZEL İŞLERİN YAPILDIĞINA TANIK OLACAKSINIZ
Henüz 2 aylık bir belediye olduklarının altını çizen Başkan Kaya, “Bizden beklentiniz çok yüksek biliyoruz. Yani 10 yıllık bir belediyecilik dönemiyle bizim 2 aylık belediyecilik dönemimizi kıyaslıyor arkadaşlarımız. Ama hiç endişeniz olmasın, çok kısa bir süre sonra Kent Lokantası’nı açıyoruz. Ondan sonra Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesine start veriyoruz. Çok hızlı ve çok güzel işlerin başladığına sizler de tanık olacaksınız. Yavuz Selim Sahasına gelince; burası Büyükşehir’in sorumluluğunda ama bizim de seçim döneminde verdiğimiz sözler var. Trabzon’da amatör futbolun kalbi olarak tanımladığımız bu yerde, amatör maçların seçilerek oynanması gerektiği fikrini, biz adaylığımız döneminde bütün Trabzon’a ifade etmiştik ve bu anlamda da çok ciddi destek görmüştük. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız da bizi ziyaret ettiğinde aynı fikirde olduğunu ifade ettiler. Biz de iş birliği içinde orayı tekrar o eski güzel günlerine kavuşturacağız” dedi.
KENT LOKANTAMIZ ESNAF LOKANTASINA GİDEMEYEN VATANDAŞLARIMIZA HİZMET VERECEK
Kent lokantasının esnafı mağdur edeceği yönündeki kaygı ve spekülasyonlarla ilgili konuşan Başkan Kaya, “Kent Lokantasını en kısa sürede bitirip Trabzon halkıyla buluşturmak istiyoruz. Bu konuda esnafın mağdur edileceğiyle ilgili bir kaygı var. Uygulamaları yerinde inceledim, sistemi bütün halinde değerlendirdiğimizde katiyen esnafı üzecek, onlarla rekabet edecek bir durum yok. Bazıları spekülasyon adına yanlış şeyler söylüyor. Sistem şöyle işliyor; kent lokantamız gün boyu açık olmayacak. Dört çeşit yemeği 50 liraya vatandaşlarımıza sunacağız, esnafla rekabet etmemek adına belli saatlerde açık olacak. Orada belli sayıda vatandaşımıza yemek hizmeti vereceğiz. Günlük belki 500 yemekle başlayacağız. Lokantanın önünde mutlaka bir kuyruk oluşuyor, çünkü cebinde parası olan, o kuyrukta beklemez. Bizim düşündüğümüz şu; parası olan lokantaya gitsin ama parası olmayan Kent Lokantamızda yemeğini yesin. Vatandaşımızı da, esnafımızı da mağdur etmeden, halk yararına bir uygulama yapıyoruz. Kent Lokantasında görev yapacak personele gelince, personeli Belediye çalışanlarımızdan bulmak istiyoruz. Gerçekten Belediyemizde ihtiyaç fazlası çok çalışan var, istiyoruz ki, herkes işin bir ucundan tutsun, kimse oturarak maaş almasın. Çok sayıda personelimiz var, gönül istiyor ki herkes aldığı maaşı hak etsin, evine helal ekmek götürsün. Bizim derdimiz de bu olacak” diye konuştu.
MUHTARLIKLARIMIZIN BAKIM, ONARIM VE YENİLEMESİNİ YAPIYORUZ
Muhtarların daha iyi koşullarda hizmet verebilmesi için yapılan çalışmaları anlatan Başkan Kaya, “Bizden önce çok sayıda muhtarlık binası yapıldı ama şu anda Çimenli ve Yenicuma mahallelerimizde muhtarlık binası yok. Bunun dışında köylerden mahalleye dönüşen yerlerin birçoğunda da yok. Biz buralarda hızlı bir aksiyon alıp Çimenli, Yenicuma ve Yeşilköy mahallelerimizde hızlıca muhtarlık binalarını yapıyoruz. Muhtarlık binalarımızın tadilatını, bakımını yaparak gereken talepler doğrultusunda hızlıca müdahale ediyoruz” dedi.
BÜTÜN İŞLETMELERİMİZ ZARAR EDİYOR, BU GERÇEKLE YÜZLEŞMEK ZORUNDAYIZ
Belediye işletmelerinin zarar ettiğini, bu gerçekle yüzleşmek durumunda olduklarını dile getiren Başkan Kaya, Belediye binası karşısındaki otoparkı örnek vererek şu şekilde konuştu:
“Evet arkadaşlar, rakamlar ortada… Bir kayıt dışılık var. Manuel işleyen sistemden kaynaklandığını düşünüyorum. Bütün verilerimizi kayıt altına alıp, karşılaştırıp, nerede eksiğimiz varsa onu tespit edip, doğru belediyecilik yapmak zorundayız. Gayretimiz budur. Kimseyi rencide etmek, eksik bulmak gibi bir derdimiz yok. Sadece işimizi doğru yapmanın derdindeyiz. Bizim birçok işletmemiz var. Yapanlardan Allah razı olsun. Yapanları takdir ediyorum. Fakat arkadaşlar bütün işletmelerimiz zarar ediyor. Böyle bir gerçek var ve biz bu gerçekle yüzleşmek zorundayız. Bunun sebebini bulmak zorundayız. Hemen belediyemizin önünde bir otopark var. Rakamları çıkarttırdım, aylık ortalama giderimiz orada 250 bin TL civarında… Gelirimiz ise 38-40 bin TL civarında… Her ay bu otopark 210 bin TL zarar ediyor. Biz orada personel istihdam ediyoruz, bir sistem kurmuşuz ama her ay otoparkımız 210 bin TL zarar ediyorsa bizim oturup ciddi ciddi düşünmemiz lazım. Nerede eksik yapıyoruz? İşte biz bu çalışmaları yapıyoruz. Niyetimiz halis… Biz bu kenti doğru yönetmek istiyoruz, kamu kaynaklarını doğru kullanmak istiyoruz. Bunun için de arkadaşlarımızla gece gündüz çalışıyoruz.”
815 MİLYON TL’LİK BİR VERGİ KAYBI SÖZKONUSU, BUNU ÇÖZMEMİZ LAZIM
Başkan Kaya, e-belediyecilik ve akıllı kent uygulamalarına geçilememesi nedeniyle Belediyenin uğradığı yaklaşık 815 milyon TL’lik vergi kaybıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“815 milyon TL konusu gelince… Bir vatandaşımız belediyemize geldi. ‘Sayın Başkanım ben belediyenize emlak vergisi yatırmaya geldim, benden arsa vergisi aldınız. Oysa ben 5 katlı bir evde oturuyorum. Benden bina vergisi almanız lazımdı ama siz benden hala arsa vergisi alıyorsunuz’ dedi. Ben de buradan yola çıkarak arkadaşlara ‘Bu nasıl olur?’ diye sordum. Bunu söyleyen ağabeyimiz Yeşiltepe Mahallesi’nde oturuyor. ‘5 katlı bir binada oturan bir insan nasıl olur da bina vergisi değil de arsa vergisi öder?’ diye müdür arkadaşlarıma ve teknik sorumlulara sordum. Onlar da anlattılar. Biz maalesef e-belediyeye geçememişiz, akıllı kent uygulamaları kullanamıyoruz. Meğer bizim birçok şeyimiz kayıt dışı, bu nedenle bir çalışma yaptık. Şu an Belediyemizde kayıtlı olan bina sayısı ne kadar? Bina sınıf tespitlerinden, arsa, arazi tespitlerine kadar, ruhsatsız işyerlerine kadar, bütün hepsine ilişkin bir çalışma yaptırdık. Tapudan Telekom’dan, internet sağlayıcılarından, elektrik, su aboneliklerinden veriler aldık ve arkadaşlarımız bu verileri bizim sistemdekilerle karşılaştırdılar. 16 bin 423 binanın kayıtlarımızda olmadığı gerçeği ortaya çıktı arkadaşlar. 2 bin 53 işyerinin ruhsatı olmadığı gerçeği ortaya çıktı. Bina sınıf tespitinde 5 bin 774 binada hata yaptığımız ortaya çıktı. Arsa olup da hâlâ arazi vergisi ödeyen 2 bin küsur yerden bahsetti arkadaşlarımız. Bu önümüze gelen verilere baktığımız zaman, yıllık 815 milyon 818 bin lira gibi bir vergi gelirinden mahrum olduğumuz ortaya çıktı.”
SİSTEMİ KAYIT ALTINA ALMAK VE VERGİDE ADALETİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ
Kayıt dışı sistemin sadece vergi kaybına değil, vergide adaletsizliğe de yol açtığının altını çizen Başkan Kaya, doğru verilerle sistemi kayıt altına almak istediklerini ifade ederek şöyle konuştu:
“Arkadaşlar ben mühendisim, makine mühendisiyim ve mühendislikte şöyle bir kural vardır: Verileri doğru ölçebilirseniz ancak yönetebilirsiniz. Ölçemediğiniz hiçbir veriyi yönetemezsiniz. Bu konuyu çözmek için bir başlangıç yaptık. Niyetimiz halis, belli gruplarla görüşmeler yapıyoruz. İlk olarak bu verileri sistemle kayıt altına almak istiyoruz. Biz emlak vergimizi, arsa vergimizi veriyoruz ama vermeyen birçok vatandaşımız olduğunu gördük. Dolayısıyla burada vergide adaleti sağlamak zorundayız. Arsası olanın arsa, arazisi olanın arazi vergisi vermesi ve bir hakkaniyet sağlamamız lazım. Bu anlamda çok ciddi bir eksiğimiz olduğunu, çok kayıt dışı çalıştığımız gerçeğini tespit ettik. Şimdi bu eksikliği nasıl gideririz, kent uygulamalarında gelir artırıcı çalışmaları, akıllı kent uygulamalarını nasıl hayata geçiririz, nasıl tasarruf sağlarız, nasıl tıkır tıkır işleyen bir belediye olmak için çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalar yakın bir gelecekte sonuçlandığında da size eksiksiz bir şekilde bilgi vereceğiz.”
Başkan Kaya’nın bilgilendirmesi sonrası meclis gündemine geçildi. Gündeme alınması kabul edilen maddeler, görüşülmek üzere ilgili komisyonlara gönderildi.
BÜLTEN