11123,47%0,06
42,45% 0,04
49,43% 0,19
5745,29% 0,01
9326,92% 0,00
Trabzon’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen program, Kahramanmaraş Caddesi’ndeki kortej yürüyüşüyle başladı. Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın eşlik ettiği yürüyüşün ardından etkinlikler Hamamizade İhsan Bey Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam etti. Fuaye alanında özel bireylerin eserleri sergilendi. Programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, il protokolü, engelli dernekleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“CUMHURBAŞKANIMIZLA ‘ÖZÜRLÜ’ TANIMINI KALDIRDIK; ŞİMDİ SIRA ‘ENGELLİ’DE”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Engelliler Günü’nü sadece bir güne sıkıştırmıyoruz; yılın her günü bu farkındalığı diri tutmalıyız. Geçmişte ‘özürlü’ denilen yanlış tanımı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşuyla kanunlarımızdan kaldırdık. Şimdi görüyoruz ki ‘engelli’ kavramı da özel bireylerimizin içine sinmiyor. Yarın şehrimizi teşrif edecek Adalet Bakanımızla görüşeceğiz ve 'engelli' tanımının hukuk sistemimizden tamamen çıkarılmasını ve yerine ‘özel birey’ ifadesinin getirilmesini talep edeceğiz. Trabzon her alanda öncü şehir; bu konuda da öncülük edelim” diye konuştu.
“ASLOLUNAN GÖNÜLLERE DOKUNMAKTIR”
Hizmet politikalarının yalnızca fiziksel düzenlemelerle sınırlı olmadığını belirterek, toplumdaki önyargıların tamamen ortadan kalkması gerektiğini ifade eden Başkan Genç şunları söyledi: “Bir şehir en zayıfını kucakladığı kadar güçlüdür. Özel bireylerimize sadece rampa, yol, erişim yapmak yetmez; gönüllerine dokunmak gerekir. Çok şükür 15-20 yıl önceki çekingenlik ve mahcubiyet duygusu büyük ölçüde aşıldı ama yapılacak daha çok işimiz var.”
ÖZEL BİREYLER İÇİN KALICI YAŞAM MERKEZİ GELİYOR
Başkan Genç, özel bireylere yönelik büyük bir projeyi hayata geçirmek için önemli ilerleme kaydettiklerini de vurgulayarak, "Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanemizin Büyükşehir Belediyemize devrini sağladık. 160 yataklı yapıyı, rehabilitasyon, yaşam ünitesi ve özel bireylerimiz için kalıcı yaşam merkezi olarak dönüştürmeye bu sene başlıyoruz. Ayrıca engelsiz taksi sayısını artıracağız. Özel bireylere uygun otobüs sayısını 156’ya çıkardık. Engelsiz Yaşam Akademisi ve eğitim merkezlerinin kapasitesini genişlettik. Özel bireylerimiz için her alanda çalışmalarımız sürecek. Ne kadar yaparsak yapalım yine eksiğimiz olacak. Yeter ki gönüllerimizde eksiğimiz olmasın. Amacımız engelsiz bir şehir oluşturmak” diye konuştu.
VALİ YILDIRIM: ENGELLİLİK TOPLUMUN DUYARLILIK SINAVIDIR
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise, 3 Aralık’ın yalnızca özel bireylerin değil tüm toplumun sorumluluğunu hatırlatan bir gün olduğunu vurgulayarak, “Özel bireylerimizin hayatın her alanında güçlü biçimde var olmasını sağlamak hepimizin ortak görevidir” dedi.