2 bin 550 adedi Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, 4 bin adedi ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından temin edilen toplam 6 bin 550 adet feromen tuzağın dağıtımı için ilki Ortahisar’da düzenlenen etkinliğin ikincisi de Akçaabat’ta gerçekleştirildi.
Erol Günaydın Sanat Merkezi’nde düzenlenen törene Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar, Akçaabat Belediye başkanı Osman Nuri Ekim, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyüp Ergan ve Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta da katıldı.
EKOSİSTEME TEHDİT OLUŞTURUYOR
Törende konuşan Vali Sayın Aziz Yıldırım, kahverengi kokarcanın tarıma etkisinin son derece yıkıcı olduğunu vurgulayarak, özellikle meyve, sebze ve tahıl üretiminde büyük kayıplara yol açtığını ifade etti. “Kahverengi kokarca, sadece çiftçiler için değil, tüm ekosistem için de önemli bir tehdit oluşturmaktadır,” diyen Yıldırım, özellikle fındık üretiminde bu zararlının ciddi zararlar verdiğini hatırlattı.
BÜYÜKŞEHİR’DEN 2 MİLYON LİRALIK KAYNAK
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı da Ahmet Metin Genç, zararlıya karşı verilen mücadelenin önemine vurgu yaparak, “Tarımıyla ön plana çıkan bir bölgeyiz. Tarımsal üretimimiz hem halkımızın ekonomik refahı hem de ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor. Ancak bu süreçte tarım ürünlerine ciddi zararlar verebilecek bir böcek tehdidiyle karşı karşıyayız. Geçtiğimiz yıl başarılı bir iş birliği örneği sergiledik. İlaçlama çalışmaları için yaklaşık 2 milyon liralık kaynak ayırdık. 9 ilçemizde kapsamlı bir mücadele yürüttük ve önemli sonuçlar elde ettik. Bu yıl bu mücadeleyi 12 ilçemize genişletebiliriz. Vektörel mücadelede görev yapan 45 mesai arkadaşımız var. Bu ekipten 20 kişi, 46 bin eve birebir müdahalede bulunmuş, çok sayıda araziye erişerek etkin bir mücadele yürütmüştür.” dedi.
18 İLÇEDE TUZAK DAĞITIMI
İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“2017 yılında ülkemizde ilk kez görülen kahverengi kokarca pandemisi, 2022-2023 sezonunda etkisini göstermeye başlamıştır. Bu süreçte yaptığımız mücadelede başta Büyükşehir Belediye Başkanlığımız olmak üzere, ziraat odalarımız, belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, ticaret borsamız ve değerli muhtarlarımız ile üreticilerimiz, desteklerinizi bizden hiçbir zaman esirgemediniz. Bugün, biyoteknolojik mücadelenin temel unsurlarından biri olan feromon tuzakların dağıtımını gerçekleştireceğiz. Kahverengi kokarca ile mücadelede, ürünlerde kalıntı bırakılmaması ve zararlının etken maddelere bağışıklık kazanmaması amacıyla kimyasal ilaçlamaya karşıyız. Bu biyoteknolojik yöntemin amacı, zararlıyı belli bir noktada cezbederek toplayıp etkisiz hale getirmektir. Bugünkü törende, ilimizdeki 18 ilçe müdürlüğümüze bu tuzaklar dağıtılacaktır. Ayrıca Büyükşehir Belediyemizin ilaçlama ekibi, müdürlüklerimizdeki arkadaşlarımızla birlikte bu konuda önemli bir mücadele vermektedir. Emeği geçen tüm kişi ve kurumlara gönülden teşekkür ediyoruz.”
Konuşmaların arından feromen tuzakların muhtarlara dağıtımı gerçekleştirildi.