9647,1%-0,80
35,22% 0,06
36,70% -0,01
2964,17% -0,13
4814,09% -0,29
Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, Türkiye'nin önemli tarım zararlılarından biri haline gelen kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) ile mücadele çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
İl Müdürü Kaplan, özellikle fındık bahçelerinde yoğunlukla görülen bu zararlı ile etkin bir mücadele yürütüldüğünü belirtti.
Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün envanterinde bulunan 200 ve 400 litrelik ilaçlama makineleri ile desteklenen mücadelelerde, üreticilerin katkısı ve teknik ekiplerin kontrolünde 1300 dekarlık alanda ilaçlama yapıldığını ifade eden Kaplan, kullanılan bitki koruma ürününün 800 g/l Malathion + 12,8 g/l Gamma-cyhalothrin etki maddeli olduğunu bildirdi.
Mücadelede biyolojik yöntemlere de başvurduklarını vurgulayan İl Müdürü, Trabzon ekolojisine 10 bin samuray arısı parazitoitini salarak zararlı popülasyonunu kontrol altına almaya çalıştıklarını söyledi. Samuray arısının bulunmadığı alanlarda ise kimyasal mücadele yöntemine başvurduklarını belirtti.
İl Müdürü Kaplan, zararlının hızlı gelişmesine neden olan artan hava sıcaklıklarının Eylül-Ekim aylarında ergin böcek akınına yol açabileceğine dikkat çekerek, bu nedenle sonbaharda meskenlerin zararlıya karşı ilaçlanmasının önemini vurguladı. Mücadelenin devamlılığının önemine işaret eden Kaplan, üreticilere zirai mücadeleyi kesintisiz sürdürmeleri çağrısında bulundu.
Son olarak, Türkiye'nin "2023-2025 Kahverengi Kokarca Eylem Planı" çerçevesinde mücadele sürecinin yönetildiğini ve tüm paydaşların gereken görevleri yerine getirmesi durumunda zararlı popülasyonunda azalışın gözle görülür şekilde olacağını belirten İl Müdürü, mücadelenin devam etmesi gerektiğini vurguladı.
HABER MERKEZİ