9647,1%-0,80
35,22% 0,06
36,70% -0,01
2964,17% -0,13
4814,09% -0,29
Akçaabat’ta fındık bahçelerinde büyük sorun oluşturan kozalak akarı, dalkıran ve kahverengi kokarca ile ilgili saha çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Akçaabat İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü ziraat mühendisleri Ercan Çolak ve Ali Ocak ile Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir tarafından belirli aralıklarla fındık bahçelerinde saha çalışması yapılıyor.
Yürütülen çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, “Ekipler, fındıkta dalkıran zararlısı tespiti için başvuruda bulunan üreticilerin arazilerini ziyaret ederek feromon tuzaklarının kurulumları yapıyor. Bu tuzakları takip eden ziraat mühendislerimiz, belirli bir zararlı yoğunluğu gözlemlendiğinde kimyasal ilaçlar ile ilaçlamaya başlanması gerektiğini üreticilere anlatıyor.” dedi.
Ziraat mühendislerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında fındığın yanı sıra tüm sebze ve meyvelerde zarar oluşturacak kahverengi kokarcaların da tespitlerinin yapılarak üreticilere ilaçlama tavsiyelerinde bulunulduğunu ve önerilen ilaçların tavsiye edilen doz ve zamanda uygulanmasının öneminin de anlatıldığı ifade eden Oda Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, şunları söyledi:
“Böcek çıkışları görülen bahçelerde hemen, diğer bahçelerde de Mayıs ayının ilk haftası ilaçlamaya başlanmalı ve 14-15 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır. Bu ilaçlama ile birlikte içinde bor, çinko, demir, bakır gibi iz element içeren yaprak gübreleri ve külleme ilaçları karıştırılarak uygulanabilir. Yapılan arazi kontrollerinde kozalak akarı zararı da gözlemlenmiş olup, kozalak akarı görülen bahçelerde zaman kaybetmeden ilaçlama yapılmalıdır.”
HABER: ESRA AKGÜN