9836,49%1,06
35,49% 0,02
36,45% 0,47
3047,27% 0,33
4888,18% 0,14
Başkan Ekim, çevre bilincini artırmayı amaçlayan etkinlikte, belediye olarak son bir yılda topladıkları evsel nitelikli katı atıklardan elde ettikleri elektrik enerjisi ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Kavaklı İlk/Ortaokulu tarafından düzenlenen ‘Enerji Tasarrufu Haftası’ etkinliklerinde enerji tasarrufunun önemine dikkat çekti. Başkan Ekim, çevre bilincini artırmayı amaçlayan etkinlikte, belediye olarak son bir yılda topladıkları evsel nitelikli katı atıklardan elde ettikleri elektrik enerjisi ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
Ekim, son bir yıl içinde atıklardan tam 18 milyon 425 bin 481 kWh elektrik enerjisi ürettiklerini belirterek, “Bu enerji, yaklaşık 1100 evin 5 yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca, bu sayede 15 bin ağacı kesilmekten kurtarmış olduk.” dedi. Başkan Ekim, atıkların geri dönüşümünün enerji üretimine katkı sağladığına vurgu yaparak, çevre dostu uygulamaların yaygınlaştırılmasının önemini dile getirdi.
ENERJİ TASARRUFU VE DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASI
Başkan Ekim, konuşmasında enerjinin modern yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirterek, “Enerji, aydınlanmadan ısınmaya, ulaşım araçlarından üretime kadar her alanda kullanıyoruz. Ancak, dünyanın kaynakları sınırlıdır ve enerjiyi doğru ve bilinçli şekilde kullanmak hepimizin sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.
Ekim, özellikle genç nesillere enerji tasarrufu konusunda bazı önerilerde bulunarak, tasarrufun günlük yaşamda yapılacak küçük değişikliklerle sağlanabileceğini belirtti. “Ev eşyalarımızı, araçlarımızı, suyumuzu ve kişisel eşyalarımızı kullanırken ihtiyacımız kadar kullanmalıyız. Bu şekilde enerji tasarrufu yapar, aile bütçemize ve ülke ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz” dedi.
ÇÖPLERİN AYRIŞTIRILMASI VE GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ
Başkan Ekim, enerji tasarrufu konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktanın ise çöplerin ayrıştırılması olduğunu vurguladı. “Çöplerimizi kağıt, metal, plastik, cam ve gıda olarak ayrıştırmalıyız. Bu sayede geri dönüşümle birçok malzeme yeniden kullanılabilir. Örneğin, 1000 kg kağıt üretmek için 20 ağaç kesilmektedir. Eğer bu kağıtları geri dönüştürmezsek, 20 ağacı kesmek, 440 ton su harcamak ve 7600 kWh elektrik tüketmek zorunda kalırız” dedi. Ekim, geri dönüşümün enerji üretim tesislerine katkı sağladığını ve bu sayede şehre enerji kazandırıldığını belirtti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM İÇİN KÜÇÜK ADIMLAR
Başkan Ekim, günlük yaşamda sıkça yapılan enerji israfını önlemek için yürüyerek veya bisikletle gidebileceğimiz yerlere araba yerine bu araçları kullanmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerektiğini belirterek, “İhtiyacımız kadar ısınmalı, ihtiyacımız kadar yemeli, giymeli ve aydınlanmalıyız. Küçük adımlarla büyük farklar yaratabilir, doğaya ve ekonomiye katkı sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
GELECEĞE YATIRIM: ENERJİ TASARRUFU
Son olarak, enerji tasarrufunun sadece bugünü değil, geleceği de kurtaracak bir yatırım olduğunu belirten Başkan Ekim, "Enerji tasarrufu hem bugünü hem de yarını kurtarır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza da bu bilinci aşılamak bizim sorumluluğumuzdur" diyerek sözlerini sonlandırdı.