9109,34%2,37
34,23% 0,28
37,62% -0,37
2919,65% 0,14
4903,03% 0,41
Akçaabat Belediyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokolle birlikte süper meyve olarak bilinen Aronya Meyvesinin diyabet hastalığı üzerindeki faydaları laboratuvar ortamında araştırılacak.
Akçaabat Belediyesi, tarımsal kalkınmayı desteklemek ve ilçedeki tarımsal ürün çeşidini arttırmak amacıyla Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akçaabat Ziraat Odası ile işbirliği içerisinde Aronya Meyvesi üretiminin ilçede yaygınlaştırılması için örnek projeye imza atmıştı.
Proje başlangıcından bugüne kadar Akçaabat Belediyesi Bitki Üretim Seralarında yetiştirilen 45 bin adet Aronya Meyvesi fidesi 180 çiftçiye ücretsiz olarak dağıtıldı. Böylece Süper Meyve olarak bilinen Aronya Meyvesinin Akçaabat’ta 180 dönüm araziye dikilmiş oldu.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARA ÖNCÜLÜK EDİYORUZ
Akçaabat Belediyesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama Ve Araştırma Merkezi ile arasında Aronya Meyvesinin Diyabet Hastalığı üzerindeki faydalarının araştırılması için imzalanan protokolü değerlendiren Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Akçaabat’a katkı sağlayacak her türlü çalışmaya öncülük ettiklerini ve destek verdiklerini belirtti.
ARONYA MEYVESİNİN MERKEZİ AKÇAABAT OLACAK
Akçaabat Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle öncü olmaya, örnek teşkil etmeye ve şehrin kalkınmasına katkı sunmaya devam ediyor.
Bilimsel olarak insan sağlığı üzerinde birçok faydasının olduğu tespit edilen Aronya Meyvesinin merkezinin Akçaabat olması için gayretle çalıştıklarını belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Akçaabat genelinde Aronya Meyvesi dikili alanın 1000 dönüme çıkarılmasının da hedefleri arasında olduğunu söyledi.
Başkan Ekim, “Biz istiyoruz ki Aronya Meyvesinin merkezi Akçaabat’ımız olsun. Bu minvalde gerekli tüm çalışmaları titizlikle yapıyoruz. Bitki Üretim Seralarımızda Aronya Meyvesi fidelerini özenle yetiştiriyor; ücretsiz olarak çiftçilerimize dağıtıyoruz. Bu kadarla kalmıyor fidelerin uygun koşullarda yetişip meyve vermesi için çiftçilerimize gerekli tarımsal destekleri de sağlıyoruz. Aronya Meyvesi yetiştiren çiftçilerimize zaman zaman paydaş kuruluşlarımızla işbirliği halinde modern tarım uygulamalarını, bitkilerin bakımını ve hasat koşullarını içeren seminerler veriyoruz. Devamında ise çiftçilerimiz tarafından hasat edilen Aronya Meyvelerini, Akçahasat Tesisimizde piyasa koşullarına uygun olarak satın alıyoruz. Yani Aronya Meyvesinin en başından en sonuna kadar çiftçimizin yanında yer alıyor; onları destekliyoruz. Şehrimizdeki tarımsal çeşitliliği arttırmak için Bitki Üretim Seralarımızda Aronya Meyvesinin yanı sıra Trabzon Hurması, kokulu üzüm, ahududu, böğürtlen ve kızılcık fideleri de üretiyor; çiftçilerimize yine ücretsiz olarak dağıtıyoruz.” dedi.