9462,06%-0,30
38,42% 0,22
43,67% -0,21
4081,08% -1,16
6607,03% -0,58
Harvard Üniversitesi'nde doktora öğrencisi dahi Türk fizikçi Furkan Öztürk'ün keşfi, bilimin 175 yıldır peşinde koştuğu gizemi çözdü. Çalışmasıyla henüz 26 yaşında bilim dünyasında çığır açan Furkan Öztürk’ün lise eğitimini Trabzon Yomra Fen Lisesi’nde aldığı ortaya çıktı.
Ailesi aslen Trabzonlu olan Furkan Öztürk, 2014 yılında Yomra Fen Lisesi’nde mezun olduktan sonra girdiği üniversite sınavında Türkiye 37’ncisi oldu. Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünden mezun olduktan sonra eğitimini Amerika’da sürdüren Trabzonlu genç bilim insanı, Harvard Üniversitesi Fizik Bölümünde doktora programını tamamlama aşamasına geldi. Dünya üzerinde yaşamın nasıl oluştuğunu araştıran Trabzonlu genç, yaşamın başlangıcı için gerekli olan simetriyi ortaya çıkardı.
175 yıllık sırrı çözdü
Canlıların neden "ayna görüntüsüne" moleküllere sahip olduğunu kanıtlayan genç beyin, hücrenin yapı taşı olan ve genetik kodlar taşıyan DNA'nın ve RNA'nın nasıl aynı simetriye sahip olduğunu ispatladı. Kimyager Louis Pasteur’un ‘ayna simetrisi’ teorisindeki 175 yıldır açıklanamayan ‘homokiralite’ kavramını çözümleyen Öztürk ve ekibi, keşifle manyetik mineraller üzerinde RNA öncüsü molekülleri kristalize ederek RNA'nın yapıtaşlarını yalnızca sağa veya sola doğru kıvrılan bir sarmal halinde elde etmeyi başardı. Yaşamın 4 milyar yıl önce dünyada nasıl başladığına dair büyük bir gizemi çözen Öztürk’ün çalışması, bilim dünyasında çığır açıcı olarak yorumlandı.
Yomra Fen Lisesi'nden mezun
2014 yılında Yomra Fen Lisesi’nden mezun olan Furkan Öztürk’ün biyoloji öğretmeni Birol Sezgin, başarılı öğrencisiyle halen görüştüklerini söyledi. Ailesinin Trabzon'da yaşamadığını söyleyen Birol Sezgin, “Furkan’ın çalışması ileri derece fizik bilmek gerektiriyor. Gerçekten önemli bir başarı sağladı. Halen kendisiyle görüşürüz. Ailesi bildiğim kadarıyla Ankara’da. Dedesi de buradan ayrılmıştı” dedi.
"Fizik alanına ilgisi çoktu"
Lise dönenimde Furkan’ın hem fizik hem de biyoloji bilimleriyle yakından ilgilendiğini anlatan Sezgin, “Hayatın kaynağını, başlangıcını sorgulardı. Özellikle fizik alanına ilgisi çoktu. Başarılı bir genç olacağını o zamanlardan belli ediyordu. Hem sorular sorup öğrenir hem de karşısındakine öğretirdi. Zeki insanlar böyledir. Sizi geliştirir, farklı bakış açılarından bakmanızı sağlar. Çok disiplinli bir öğrenciydi. Üniversite sınavını girdiği yıl Türkiye 37’ncisi olmuştu. Bilkent’te eğitim yaparken de durmadı Avrupa’da stajlar yapıp kendisini iyice geliştirdi” diye konuştu.
"Başarısı şaşırtmadı, gururlandırdı"
Eski öğrencisiyle gurur duyduğunu belirten Sezgin şunları söyledi: “Furkan’dan böyle bir başarı bekliyordum. Üniversiteye hazırlandığı dönemlerde okul koridorlarında öğrencilere ‘bu çocuk dünyanın en ünlü kişilerinden biri olacak’ diyordum. Şehrimiz ve okulumuz olarak onunla gurur duyuyoruz. Furkan başarısıyla beni şaşırtmadı ama ziyadesiyle gururlandırdı.” Haber Merkezi