ORDU (AA) - Ordu'nun Gülyalı ilçesinde kivi hasadına başlandı.
Vali Muammer Erol, ilçenin Turnasuyu Mahallesi'nde üretici İbrahim Yeşilyurt'un bahçesindeki kivi hasadına katıldı.
Ordu kivisine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün girişimleriyle 2019'da coğrafi işaret tescili alındığını belirten Erol, "Üreticilerimizin, Ordu kivisinin pazar değerini koruyarak marka değerine zarar vermemeleri adına kivilerini tam olgunluğa erişmiş halde hasat etmeleri gerekmektedir. Ordu kivisi, marka değerinin korunması için erken hasattan kaçınılmalıdır." dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay ise kentte kivi üretiminin arttırılması amacıyla birçok projenin uygulandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda gerek Bakanlığımız kaynakları gerekse yerel kaynaklar kullanılarak son yıllarda yaklaşık bin dekar, yeni modern kivi bahçeleri kurularak kivi alanımız yaklaşık 4 bin dekara çıkarılmıştır. Rekoltenin bu yıl 6 bin 500 ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu rekolte ile ilimiz ekonomisine yaklaşık 520 milyon lira katkı sağlanmış olacaktır."
Kivi üreticisi İbrahim Yeşilyurt da 8 dönümde her yıl ortalama 25 ton kivi ürettiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından, Vali Erol ve beraberindeki Gülyalı Kaymakamı Mehmet Zortul, Gülyalı Belediye Başkanı Medet Sipahi, İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Öner, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, bir süre kivi hasadı yaptı.