Tarih: 04.08.2025 09:09

FINDIK HASADI İÇİN UYARI: “DALDAN DEĞİL, YERDEN TOPLAYIN”

Facebook Twitter Linked-in

Eyüpoğlu, ağustos ayında yapılması gereken çalışmalara dikkat çekerek, kaliteli ve verimli bir ürün elde etmek için hasat kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini vurguladı.

Fındık üretiminin yıl boyu devam eden zahmetli bir süreç olduğuna işaret eden Eyüpoğlu, "Budama, gübreleme, bahçe temizliği, zararlılarla mücadele gibi aşamaları eksiksiz yapan üreticilerimiz artık hasat dönemine girmiş durumda" dedi.

Hasat öncesi yapılması gerekenlere değinen Eyüpoğlu, "Bahçe temizliği motorlu tırpan gibi aletlerle hasattan 5-10 gün önce yapılmalı. Fındık, daldan toplanmamalı, yere dökülmesi beklenmelidir. File serilerek silkeleme yöntemiyle fındığın yere düşmesi sağlanmalı. Bu yöntemle hem işçilik maliyeti azalır hem de erken hasat önlenmiş olur" diye konuştu.

Eyüpoğlu, fındık toplama işlemlerinin komisyon tarafından belirlenen tarihlere uygun şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, sahil kesiminde (0–250 metre rakım) hasadın 3 Ağustos 2025'te, orta kesimde (251–500 metre rakım) 8 Ağustos 2025'te ve yüksek kesimde (500 metre ve üzeri rakım) 14 Ağustos 2025'te başlaması gerektiğini ifade etti. 

Erken hasadın fındıkta kalite kaybına neden olduğunu vurgulayan Eyüpoğlu, "Daldan toplanan fındıklarda nem oranı yüksek kalır. Bu da ürünün bozulmasına ve kanserojen etkisi bulunan aflatoksin oluşumuna yol açabilir" dedi.

Eyüpoğlu, doğru hasat zamanı ve yöntemleriyle ilgili olarak; çotanakların iyice sararıp kızarması, fındığın sert kabuğunun yüzde 75 oranında kızarması, iç fındığın kabuğundan kolayca çıkması, zar renginin koyu krem rengine dönüşmesi, dalda bulunan fındığın nem oranının yüzde 30'un altına düşmesi ve dallar sallandığında meyvelerin yüzde 75'inin daldan dökülmesi gerektiğini ifade etti.

Hasadı yapılan fındıkların harman yerinde ince serilerek kurutulması gerektiğini belirten Eyüpoğlu, "Yığınlar halinde bırakılan fındıklar küflenme, kızışma ve acılaşma riski taşır. Naylon veya bez brandalar doğrudan ürüne temas etmemeli. Kuruyan fındıklar naylon çuval yerine gözenekli veya jüt çuvallarda saklanmalı. Depolama alanları serin, kuru ve havalandırılabilir olmalı" diye konuştu.

Depolarda ısı 2–4,5°C, nem oranı ise %55–60 olmalı. Bu şartlarda fındığın bir yıl boyunca güvenle muhafaza edilebileceğini ifade eden Eyüpoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Üreticilerimize bereketli, kaliteli ve sorunsuz bir hasat sezonu diliyorum."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —