Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda geleneksel bayramlaşma töreni yapıldı. Bayramlaşmaya TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Meclis Başkan Yardımcısı Selçuk İskender, yönetim kurulu, meclis üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı. Bayramlaşma töreninde devam eden ve başlama kararı alınan büyük ölçekli projelerin Trabzon ekonomisine yansımaları değerlendirildi.
"GÖREVE GELDİĞİMİZTE TALEP ETİĞİMİZ BİRÇOK KONU ÇÖZÜLDÜ"
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, göreve geldiği günden bu yana Trabzon'u ileriye götürecek birçok projeyi dile getirdiklerini ve şehir gündeminde tutmaya çalıştıklarını da ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Konuştuğumuz ve gündeme getirdiğimiz projelerden biri Yeni Havalimanı Projesidir. Biz göreve gelmeden de gündemdeydi. Bizim de gündemimizde oldu. Cengiz İnşaat ve ASL ortaklığı tarafından yapılacak ve yaklaşık 50 milyar liralık bir iş. Bu rakam buradaki bütün firmalara da yansıyacaktır. Yerelde alım satımlar olacak. Buradaki taşeronlar kullanılacak. Bölgeye bir katkısı olacak. Trabzon ve oda olarak uzun zamandır beklediğimiz bir projeydi. 2029 – 2030 tarihlerinde bitmesi öngörülüyor. 'Bizim bir havalimanımız var, ikinci bir havalimanına gerek var mı?' şeklinde bir tartışma da oluyor. Ama biz büyük gövdeli uçakları buraya getiremiyoruz. Başkan Yardımcımız Ali Haydar Baş Çin'de turizm görüşmelerinde bulundu. Çin'den gelecek büyük gövdeli uçaklar uygun olmadığı için Trabzon'a inemiyor. Bölgeye gelişlerde bir sıkıntı oluyor. Belki yeni havalimanı yapıldıktan sonra Trabzon bir aktarma havalimanı haline gelebilir. Şu anda Dubai nasıl bir aktarma havalimanı görevi görüyorsa burası da aynı şekilde olabilir. Bunun şehrimize, bölgemize bir katkısı olacak. Ticarete katkısı olacak. Trabzon'un uluslararası camiada bir ismi var. Havalimanının pisti 3 kilometre olacak. Mevcut havalimanı yaz aylarındaki yoğunluğu bugün için karşılayabiliyor. Ama uluslararası standartlarda altyapının geliştirilmesi gerekiyor. Özelikle Karadeniz'e gelen turistlerin bölgeye giriş havaalanı olarak yoğun kullanılıyor. Yaşanan sorunlar ortadadır. Bu projenin bizim dönemimizde hayata geçmesi de önemli."
"HAFİF RAYLI SİSTEM TRAFİĞİ RAHATLATACAK"
Başkan Çelebi, "Trabzon'da Hafif Raylı Sistemin her zaman olması gerektiğini söylüyorduk. Projeye başlandı ve 8 Nisan'da ihalesi de yapılacak. 2025 yılında ilk etapta bir miktar bütçe gönderilmişti. Bu projenin de yaklaşık 10 milyar liraya yakın bütçesi var. Bu projenin ilk etabı Şehir Hastanesinden – Hava Limanına kadar olan 16 kilometrelik bölüm. Bu bittikten sonra daha da geliştirilecek. Şehrin hem trafik yükünü kaldıracak, trafiğini rahatlatacak hem de konforlu bir taşımayı sağlayacak. 2029 yılı gibi tamamlanması planlanıyor. Trabzon'un önünde 150 yıllık bir hizmet sağlayacak altyapı kurulmuş oluyor. Bu proje de oda olarak taleplerimiz arasında vardı. Bunun yapılıyor olması önemli. Füniküler hattı projesi bizim gündemimizde yoktu ama Meydan- Çukurçayır arasındaki trafiğin azaltılması bakımından faydalı olacak. 1.5 kilometre uzunluğundaki bu hat ile 4 dakikada Boztepe'de olunacak. Trabzon şehri için bu önemli bir projedir ve bunun da gündeme alınması çok iyi oldu. Bizim zamanımızda böyle bir proje düşünülmüyordu ama her zaman Boztepe'ye nasıl çıkarız şeklinde fikirler vardı. Daha önce odamızın teleferik projesi vardı ve çok gündeme geldi. Birçok arkadaşımız hatırlayacaktır, Zağnos Vadisi, Atatürk Köşkü ve Boztepe hattında turizme de hizmet etmesi önerilmişti. Füniküler hattının bugün gündeme alınması bizim için ekstra bir değer katmıştır."
"GÜNEY ÇEVRE YOLU EN ÇOK GÜNDEME GETİRDİĞİMİZ YATIRIMLARDAN BİRİ"
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Güney Çevre Yolu'nun iş dünyasının en çok istediği, odanın da en çok gündeme getirdiği yatırımlardan biri olduğunu vurgulayarak, "Güney Çevre Yolu'nun Trabzon'un en önemli konularından biri olduğunu düşünüyorum. Yazın trafik yoğunluğunu görüyorsunuz, bir küçük kazada dahi saatlerce sahilde beklemek zorunda kalınıyor. Güney Çevre Yolu'na da 2023 yılında başlandı. Göreve geldiğimizde yayınladığımız beklentilerimiz arasındaydı. Şu anda ilk etap olan 16 kilometrelik Mersin – Sera Gölü arasına kadar olan kısmı bitiriliyor. Sonra da ikinci etap olan doğu bölgesi tamamlanacak. Araklı tüneline bağlanacak şekilde planlamalar yapılıyor ama belki de biraz daha içe bağlantı sağlayacak olan Bayburt bağlantısı yapılabilir. Çok gerekli ve ihtiyaç olan bir projeydi" dedi.
"YATIRIM ADASI VE ENDÜSTRİ BÖLGESİ'NDEKİ GELİŞMELER MEMNUNİYET VERİCİ"
Başkan Çelebi, en çok önem verdikleri projelerin başında Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'nin geldiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim de oda yönetiminde yer aldığım 2012 yılından beri gündemde olan Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi Projesi, 2017 yılında Cumhurbaşkanımıza sunulmuştu. 2019 yılında Cumhurbaşkanımızın onayı bir süreç başlatıldı. 2022 yılında göreve geldiğimizde devam eden birçok süreç; ruhsatların, izinlerin alınması gibi süreçler 2024 yılında tamamlandı. Ekim 2024'ta kiralanması yapıldı ve şu anda yatırıma hazır hale getirildi. 2024 yılından bugüne kadar da yaklaşık 1,5 yılda da buraya yatırımcı baktık. Şu anda buraya ciddi bir yatırımcı olmadığı için en güzel, en doğru kararı aldık. Buradan da Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç'e bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Elini taşın altına koydu. Bunu her zaman söylüyorum. Çünkü böyle bir yerin tahkimatının ve dolgunun yapılmasına belediye en az 1 milyar liranın üzerinde kaynak ayıracaktır. Çok ciddi bir para ve bir büyükşehir belediyesinin de böyle bir projenin altından kalkması gerçekten çok kolay değil. İnşallah bunu çözeceğiz. Bizim için de çok iyi oldu ve bir yerde başlangıç oldu. Bir yerden başlamamız da önemliydi. Büyükşehir Belediye Başkanımızı samimi yaklaşımı ve şehri düşünerek attığı adımlardan dolayı bir kez daha tebrik ediyoruz. Bu projede 4 kurum olarak hak sahibiydik. Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Arsin Belediyesi. Her kurumun yüzde 25 söz hakkı var. Valimiz başkan, büyükşehir ve ticaret ve sanayi odası başkan vekili ve Arsin belediyesi de yönetim kurulu üyesi olarak görünüyor. Ama kurulan şirketin yüzde 100'ü odamızındı. Hisselerimizin yüzde 50.05'ini büyükşehir belediyemize devrettik. Bizim için çok fark eden bir durum yok çünkü kar amaçlı bir kuruluş değiliz. Hizmet amaçlı olduğumuz için önemli olan bu hizmetin sağlanmasıdır. Trabzon'a bu yatırımın gelmesi de şehre değer katacaktır. Bizim beklentimiz de buydu ve böyle bir karar aldık. Çözmemiz gereken projelerden bir tanesiydi. Hakikatten görevde olduğum süre boyunca bu zamana kadar çok sıkıntılı bir süreçti, o yüzden bizim de yükümüz hafifledi ve büyük bir işi hep beraber başardığımızı düşünüyorum. Yönetim Kurulumuzun ve meclisimizin de önemli destekleri var bu konuda. Çünkü onayladınız ve bunu kabul ettiniz. Bu kararları almanız odamıza, şehrimize ve ülkemize değer kattı diye düşünüyorum."
"KONGRE VE FUAR MERKEZİ KISMINI BİR AN ÖNCE TAMAMLAMAYA UĞRAŞIYORUZ"
Kongre ve fuar merkezi inşaatı konusunda da bilgi veren TTSO Başkanı Erkut Çelebi, "Trabzon'un 10 yılı aşkın süredir kongre ve fuar alanı yok. Büyük kongre ve fuar yapamıyoruz. Bu işin yabancı yatırımcısı ile bir mahkeme süreci vardı. Yakın zamanda çözüldü. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nden de destek isteyeceğiz. Bir an önce Kongre ve Fuar merkezi bölümünün ayrı olarak yapılmasını talep edeceğiz. 4 bloğun bulunduğu bu projede fuar ve kongre merkezinin yanı sıra ofislerin olduğu bir blok, ayrıca 4 ve 5 yıldızlı otel blokları bulunuyor. Satışa sunduğumuz bloklar vardı fakat çok talep gelmedi. 3 milyar lira civarında bir değer belirlenmişti. Talep gelmeyince 1 ve 2. bloğu ofis yapıp satma fikri oluştu. Bir bloğu otel yatırımı olarak bekletmeyi düşünüyoruz. Yeterince konaklama tesisimiz ve yatak kapasitemiz var. Trabzon için öncelikli değil, gelecekte daha değerli hale geleceğini düşünüyoruz. Burada önemli olan kongre ve fuar merkezinin bir an önce yapılması. Kongre ve Fuar merkezi için de 300-350 milyon lira gibi bir bütçeye ihtiyacımız var. Kredi bulacağız veya sermaye artırımına gideceğiz. Bir şekilde burası yapılacak. Bizim tek başına karar vereceğimiz bir durum değil. Oda olarak oradaki hissemiz yüzde 1. Geri kalan yüzde 99'a sahip kurumlar var. 2026 yılında bitiremiyorsak, en azından 2027 yılının nisan veya mayıs ayına burayı yetiştirip açmamız gerekiyor. Alternatif turizmi geliştirmek için bunu yapmamız gerekiyor. Trabzon'un buraya ihtiyacı var. Çok da talep olacağını düşünüyorum. Kongre ve Fuar Merkezi bizim için önemli olan projelerden bir tanesidir. Nisan ayının 13'ünde Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nin bir toplantısı var ve orada bu konular gündeme gelecek. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç orada etkili ve bu işin çözülmesinde de büyük rolü olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
"İŞ DÜNYASI OLARAK TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Başkan Çelebi, "Trabzon iş dünyası olarak teşekkür etmemiz gerekiyor. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Hakikaten bunlar büyük yatırımlar ve Trabzon tamamen bir şantiyeye dönüyor. 100 milyar liranın üzerindeki yatırımlar önümüzdeki 5 yılda hayata geçiriliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu'na, bakanlarımıza, milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç'e, yönetim kurulu ve meclis üyelerimize, bütün bürokratlara, Trabzon'daki yatırımlara emeği geçen herkese buradan teşekkür etmek istiyorum. İnşallah bunlar yapılınca bu zor ve sıkıntılı süreçte taleplerimizin birçoğunu başarmış olacağız" ifadesini kullandı.
"4 ANA PROJEMİZ ÇOK ÖNEMLİ"
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, oda olarak 4 ana projeye önem verdiklerinin de altını çizerek, "Güney Çevre Yolu bizim ana projelerimizden, Trabzon Havalimanı Projesi önemli, Kongre ve Fuar merkezi çok önemli, Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi önemli. Bu dört ana proje çok önemli. Diğer projeler de ilerleyecek, iyi olacak inşallah Trabzon için. Bu kadar krizde, bu kadar sıkıntılar yaşanıyor. Farkındayız, iş insanlarımız, firmalarımız çok zor durumda, zor bir süreç yaşıyoruz. Bir taraftan da Trabzon'a ciddi bir yatırım oluyor. Böyle sıkıntılı bir süreçte bu boyutta yatırımlara girilmesi çok kolay değil" dedi.
(TTSO)