Yazı Detayı
14 Mayıs 2019 - Salı 09:31
 
RAMAZAN AYINDA BESLENME
Nadide Gizem TARAKÇI
eposta@gmail.com
 
 

 

RAMAZAN AYINDA BESLENME

 

“YİYECEĞİMİZ BİZİM İLACIMIZ OLMALIDIR, İLACIMIZ İSE YİYECEĞİMİZ.”

Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. En belirgin değişiklik ise yemek yeme saatlerimizin gündüz saatlerinden gece saatlerine geçmesidir. Özellikle son yıllarda ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte 17-18 saatlik bir açlık ve susuzluk dönemi geçirdikten sonra iftarla birlikte bir anda yemek yemekte çok aşırıya kaçabiliyoruz.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması  ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15  saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da iftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarlarıdır. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir.

Sıvı tüketimine dikkat!

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir.

Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. tüketmeye özen gösterilmelidir.

Oruç tutanlar için beslenme önerileri

• Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.

• Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.

• Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.

• Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın.

• Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.

• İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb.) tercih edin.

• İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin.

• Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.

• Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin.

• Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun.

• İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.

• Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminize dikkat edin. Ek olarak, yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edebilirsiniz.

Ramazan ayında her ne kadar büyük ve kalabalık sofralar kurulsa da, kendi kontrolümüzü sağlamalıyız ve sağlığımızı riske atacak sağlıksız beslenme davranışları göstermemeliyiz. 11 ay çalışan ve yorulan sindirim sistemi organlarımızın bir ay dinlenmesine ve arınmasına izin vermeliyiz.

“Oruç Tut Sıhhat Bul” mahyasında da ifade edildiği gibi bu mübarek ayda sıhhatimizi kaybetmemeli, aksine sıhhat bulabilmeliyiz. Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlıklı, sıhhatli ve hayırlı ramazanlar geçirmenizi dileriz.

HER BESİN DEĞİL DOĞRU BESİN, ÇOK BESİN DEĞİL YETERLİ VE DENGELİ BESİN!..

 
Etiketler: RAMAZAN, AYINDA, BESLENME,
Yorumlar
Diğer Yazılar
DOĞURGANLIĞI ARTIRAN BESİNLER
DAHA SIKI BİR VÜCUDA SAHİP OLMAK İÇİN NE YAPILMALI?
ÖĞRENCİLİK HAYATINDA BESLENME
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OBEZİTE-2
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OBEZİTE-1
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NE YAPILMALI?
TAM TAHILLI EKMEĞİN FAYDALARI
YEDİKÇE ACIKTIRAN 5 BESİN
STRES DURUMUNDA TERCİH EDİLMEMESİ VE EDİLMESİ GEREKEN YİYECEKLER
POPÜLER DİYETLERİN BİLİNMEYEN ZARARLARI
MUTLULUK KAYNAĞI KIRMIZI BİBER
BEREKETİN SEMBOLÜ: AŞURE
KIRMIZI BİBERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
ÇOCUĞUNUZUN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?
SÜT İÇMEK İÇİN 6 NEDEN
KURBAN BAYRAMI'NA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ
DONDURMANIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
YAZ SICAKLARINDA NASIL BESLENİLMELİ?
KARPUZ-PEYNİR İKİLİSİNE DİKKAT!
KARPUZ TÜKETMEK İÇİN 6 GÜZEL NEDEN
MADEN SUYU TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR!
GIDA ALERJİLERİNİZİ DİKKATE ALMALISINIZ!
HANGİ MEVSİMDE HANGİ MEYVE VE SEBZELERİ YEMELİYİZ?
ŞEFTALİNİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
RAMAZAN BAYRAMI’NDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
YAZA FORMDA GİRMEK İSTEYENLER DİKKAT!
SİNDİRİM PROBLEMİ OLANLAR DİKKAT!
KİRAZIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
RAMAZAN AYI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
MAYIS AYINDA TÜKETİLEBİLECEK SEBZELER
YANLIŞ BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMENİN YOLLARI
YAZA FORMDA GİRMEK İÇİN 6 FİT ÖNERİ!
TROİD HASTALARI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
ÇİLEĞİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
YEME HIZINIZI YAVAŞLATIN!
NEDEN İYOTLU TUZ?
ZERDEÇAL YAĞININ SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
KİLO ALDIRAN MASUM HATALAR!
KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE DİYET YAPMAYIN
KAHVALTI ÖĞÜNÜNÜ ATLAMANIN KİLO ALDIRMA SEBEPLERİ
HER DERDE DEVA: HURMA
ALTIN DEĞERİNDE BESİN: KEREVİZ
GEBELİKTE BULANTIYI AZALTMANIN 15 YOLU
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESİNLER
GECE UYKUSU NE KADAR ÖNEMLİ?
YİYECEKLERDE GİZLİ TUZLARA DİKKAT
YANLIŞ BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMENİN YÖNTEMİ
YENİ BİR YIL YENİ BİR SİZ!
YİYECEK ALIŞVERİŞİNİ YEMEK ÖNCESİ YAPMAYIN!
KAS KRAMPLARINI ÖNLEYİCİ ÖNERİLER
SEBZE-MEYVE SATIN ALIRKEN DİKKAT!
YATMADAN ÖNCE YOĞURT TÜKETMEK ZAYIFLATIR MI?
AÇLIĞI BASTIRMANIN 5 ANAHTAR KURALI
KANSERE KARŞI BİR AVUÇ NAR!
GEBELER, EMZİREN ANNELER, ÇOCUKLAR, SPORCULAR VE KİLO ALMAK İSTEYENLER İÇİN: BOZA
KALP DOSTU 7 BESİN
ALZHEİMER DÜŞMANI: RESVERATROL
SAĞLIKLI YAŞAM
Öne Çıkanlar
Ulusal Gazeteler
Bu Haftaki Sayımız
Alıntı Yazarlar
Anketler
Haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Medipol Başakşehir
35
0
2
5
10
17
2
Galatasaray
32
0
4
5
9
18
3
Yeni Malatyaspor
32
0
4
5
9
18
4
Trabzonspor
29
0
4
5
8
17
5
Kasımpaşa
29
0
6
2
9
17
6
Beşiktaş
29
0
5
5
8
18
7
Atiker Konyaspor
28
0
4
7
7
18
8
Antalyaspor
28
0
6
4
8
18
9
Sivasspor
24
0
5
6
6
17
10
Göztepe
22
0
10
1
7
18
11
Bursaspor
21
0
4
9
4
17
12
Kayserispor
20
0
8
5
5
18
13
MKE Ankaragücü
20
0
10
2
6
18
14
Alanyaspor
18
0
9
3
5
17
15
Akhisarspor
17
0
9
5
4
18
16
BB Erzurumspor
16
0
8
7
3
18
17
Fenerbahçe
16
0
7
7
3
17
18
Çaykur Rizespor
12
0
7
9
1
17
Arşiv
Haber Yazılımı